VerslavingVorige week schreef ik over verlieskunde, dat ieder mens hier mee te maken heeft. Nou ik durf te zeggen dat ieder mens nóg iets gemeen heeft, namelijk verslaving. Iedereen heeft zelf wel iets waar hij of zij aan verslaafd is en/of kent iemand die hiermee te maken heeft.

Ik kan alle soorten verslaving wel op een rij gaan zetten, maar nuttig lijkt me dat niet. Jullie weten zelf vast wel waar je allemaal aan verslaafd kan zijn. Er is een onderscheid van verslaving te maken in middelenverslaving en gedragsverslaving.

Middelen verslaving klinkt een ieder wel bekend, alcohol, drugs, suiker, sigaretten etcetera. Gedragsverslaving is misschien wat onbekender qua naam, maar als ik je voorbeelden geef weet ik zeker dat je ze herkend. Gokverslaving, internetverslaving, gameverslaving, eetverslaving, seksverslaving, koopverslaving en werkverslaving.

De ene verslaving kan erger of schadelijker zijn dan de andere, maar dat neemt niet weg dat het woord “verslaving” in onze psyche altijd een negatieve lading heeft. We associëren dit woord altijd met iets negatiefs.

Maar eigenlijk vind ik het een heel apart woord, ver-sla-ving. Als ik het woord uit elkaar haal lees ik letterlijk: “versla datgene waar je door gevangen bent”. Zo negatief klinkt dat eigenlijk niet. Wij mensen zijn tot ongelofelijk veel in staat, zonder dat we dat besef hebben. Als je de motivatie maar hebt. De motivatie moet vanuit jezelf komen, die kan niemand jou opleggen. Maar als je de motivatie eenmaal gevonden hebt, en die kan best ergens heel diep zitten, dan ben je als mens tot (bijna) alles in staat.

Dit is ook het mooie van de gesprekstechniek die ik gebruik tijdens mijn sessies. Motiverende gespreksvoering. Het lijkt aan de benaming alsof ik jou ga motiveren, maar dat is dus niet zo. Met de gesprekstechniek ga jij op zoek naar jouw motivatie en door haalbare doelen te stellen kan jij het volhouden om “datgene te gaan verslaan waar je door gevangen bent”.

Het mooie is dat deze gesprekstechniek in de verslavingszorg al sinds de jaren ‘80 wordt gebruikt. En dat de gesprekstechniek wetenschappelijk bewezen successen heeft geboekt.


Met mijn manier van paardencoaching kunnen we jouw verslaving dus heel goed aanpakken. De rol van het paard kan daarin zeer divers zijn. Ik kan het paard inzetten door je opdrachten samen met het paard te laten uitvoeren, maar ik kan het paard ook zodanig inzetten dat je leert te voelen wat je echt wil. Dat dit best spannend kan zijn begrijp ik heel goed. We zetten daarom altijd kleine stappen en maken duidelijke haalbare doelen. Ik bied je daarin de veiligheid die je nodig hebt.

Het proces van verslaving is een langdurig proces, sommige verslavingen zullen de rest van je leven een aandachtspunt blijven. Als je besluit je probleem aan te gaan pakken en je komt naar me toe dan maken we een plan voor de rest van je leven. Misschien heb je bij jouw verslaving niet genoeg aan 1 sessie, maar het mooie ervan is wel dat ik je persoonlijk begeleid en dat wij met een paar sessies de rest van je leven zouden kunnen veranderen.

Waarom ik zo overtuigd ben? Een sessie met de paarden is heel bijzonder en blijft altijd in je psyche opgeslagen. Ik zie het meer als een vastgelegd beeld. Je zal dus altijd makkelijk in je hoofd terug kunnen naar wat je hier hebt geleerd van jezelf, niet omdat ik je iets vertel, maar omdat het uit jezelf wordt gehaald. Een gesprek aan een tafel legt geen duidelijke beeld herinnering vast en is dus moeilijker terug te halen. En dat is bij verslavingsproblematiek nou net datgene wat je wel nodig hebt om niet terug te vallen in je oude gedrag of patroon.

Mocht je tegen een probleem aan lopen waar je hulp bij kan gebruiken, neem dan contact met mij op. Ik wil je heel graag helpen.

116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Misbruik