top of page

#pesten

Het is 17:00 uur en ik plof op de bank met een kop verse muntthee. Ik ben uitgeput! Vanavond maar een makkelijke maaltijd. Ken je dat, dat je zo moe bent, maar wel ontzettend blij en trots moe bent, omdat je hard hebt gewerkt, maar dat het het zo waard was? Dat was nou precies mijn ervaring met de kindercoaching-spelletjes-middag met thema #pesten. 7 kinderen, 2 paarden, met gelukkig hulp van mijn man en een moeder van 1 van de kinderen, die zelf in opleiding is als paardencoach. Voor haar een mooie manier om een kijkje te nemen in het vak.

7 enthousiaste kinderen, allemaal met hun eigen ervaringen. De 1 zonder ervaringen met pesten, de ander met zoveel ervaring dat je er naar van wordt.

Alle opdrachten en spellen die we hebben gedaan heb ik zelf bedacht en aangepast naar het thema pesten.

We starten de dag met mijn voorstelspel. De kinderen vinden het spannend, maar hebben er heel veel zin in. Om het ijs te breken mogen de kinderen de grote verkleedkist induiken en iets uitzoeken wat zij mooi vinden. Zij kleden zich om en stellen zich 1 voor 1 voor aan de paarden. Een prinses, een politieman, een haasje, een hippie, een poesje, een pony en iemand als zichzelf. Dat is het mooie, niets moet. Ze mogen vertellen wat ze willen.

Als iedereen is geweest gaan we de paarden lekker poetsen en knuffelen. De groep deelt zich op natuurlijke wijze vanzelf op over de twee paarden. De 1 trekt meer naar Kári, de ander meer naar Brynjar. Ze poetsen tot de paarden glimmen en stellen ondertussen vragen over de paarden.

Hierna starten we de interactieve les over pesten. Wat is pesten eigenlijk, wat doet het met iemand, en wat moet je doen als je gepest wordt? De kinderen steken hier wat van op door van elkaars ervaringen te leren. De mooiste boodschap die 1 van de kinderen mee gaf aan de groep is hoe je naar je zelf mag kijken. Zeg elke dag in de spiegel “ik mag er zijn” en je gaat er vanzelf in geloven. De wijsheid van dit kind was zo waardevol voor de andere kinderen.

Na wat lekkers te eten en te drinken starten we de oefening dobbelgrens. De kinderen mogen 1 voor 1 de grote dobbelsteen gooien en het aantal ogen op de dobbelsteen geeft aan hoeveel keer zij (helemaal alleen) met een paard gaan lopen en stoppen. Met deze oefening leren de kinderen grenzen duidelijk aan te geven. Ze doen het allemaal fantastisch. De 1 helemaal zelf, de ander met wat tips voor meer zelfvertrouwen. De kinderen helpen elkaar op natuurlijke wijze ook als iemand even vast loopt.

Als iedereen aan de beurt is geweest starten we het cirkelspel. Alle kinderen vervullen de rol van pester en slachtoffer. Voor sommige kinderen is dit in eerste instantie heel heftig. Sommige durven niet. Maar niets hoeft. Uiteindelijk hebben alle kinderen deze moeilijke oefening uit eigen wil wél gedaan! Door naar de anderen te kijken en te leren durfden zij het toch aan. Een mooi voorbeeld van je angst overwinnen en zien dat je meer kan dan je denkt. Na de oefening evalueren we hoe het was om pester te zijn. Mooi en leerzaam om te horen hoe kinderen dit zelf ervaren.Na deze heftige oefening is het tijd voor wat luchtigers, paardrijden! De tijd is voorbij gevlogen en alle kinderen mochten nog lekker even wat rondjes door het bos stappen op het door hen gekozen paard. Als afsluiter maakten we van hen leuke foto’s, welke ze hebben meegekregen in een verrassingspakketje.

Blije gezichtjes namen afscheid en met een moe en voldaan gevoel plof ik op de bank met die lekkere kop warme verse muntthee. Deze dag is zeker voor herhaling vatbaar. Want hoe moe ik ook ben, de kinderen een belangrijke les meegeven en daarnaast een mooie ervaring met de paarden was dat zeker waard!

Wil jij je kind ook opgeven voor de speciale kindercoaching-spelletjes-middag over pesten? Neem dan contact met me op.

Een individuele sessie is ook mogelijk, soms kan dat voor een gepest kind zelfs beter zijn, omdat zij dan individuele aandacht krijgen. Schroom niet om contact op te nemen, 1 sessie kan al genoeg zijn om het zelfvertrouwen van je kind aanzienlijk te vergroten. Samen maken we dan een plan om het pesten te doen stoppen.

Houd ook mijn Facebookpagina In2you Paardencoaching in de gaten, want er komen meer evenementen aan. De onderwerpen/thema’s van de kindercoachings zullen ook wisselen.

145 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Misbruik

Comentarios

No se pudieron cargar los comentarios
Parece que hubo un problema técnico. Intenta volver a conectarte o actualiza la página.
bottom of page